Wat is Touch for Health?

Touch for Health is voor het grootste gedeelte gebaseerd op inzichten uit de kinesiologie. Touch for Health is in de jaren 60 van de 20ste eeuw in de Verenigde Staten ontwikkeld door Dr. John F. Thie. Thie werkte als chiropractor en ontwikkelde een methode die de spieren en de energie in het lichaam versterkt.

Kinesiologie wil letterlijk ‘bewegingsleer’ zeggen. Met deze methode benader je de mens in totaliteit.

Wat is het?
Het lichaam kan veel zelf oplossen, ook al halen nogal wat mensen het liefste een pilletje bij de dokter. We weten dat door het lichaam veertien energiebanen, die we meridianen noemen, lopen. Ontstaan er ergens blokkades, dan stroomt de energie niet meer goed door en kan het op verschillende plaatsen ‘vastlopen’.

Bij Touch for Health worden de energieblokkades opgespoord en opgeheven. Touch for Health brengt het lichaam energetisch weer in balans en het zelfregulerend vermogen van het lichaam wordt op deze wijze hersteld. De methode is dus vooral gericht op de spieren en energiestromen in het lichaam. Deze moeten versterkt worden om het lichaam verder zelf aan het werk te zetten.

Hoe werkt het?
Iedere spier is verbonden met een meridiaan (een energiebaan). Iedere meridiaan is weer verbonden met een orgaan of klier. Het testen vindt plaats middels een lichte druk op verschillende plaatsen van het lichaam. Zo wordt bekeken op wat voor wijze de druk verdragen wordt (of niet). Dit voel je als cliënt direct.

De behandelaar test de spieren (de eerdergenoemde lichte druk die uitgeoefend wordt) . Er worden tijdens de behandeling tussen de 14 en 42 spieren getest. De behandelaar voelt in hoeverre er verstoringen zijn, dan geeft de spiertest namelijk een zwakke output. Een zwakke output wordt door de behandelaar opgepikt (de kracht in de spieren is niet optimaal of ronduit slecht). Dit kan op simpele wijze door je te vragen de spieren te bewegen, hierbij geeft de behandelaar gerichte tegendruk. Op deze wijze kan de behandelaar een soort nulmeting maken. Daarna wordt er gekeken wat er precies met het lichaam moet gebeuren om de spier(en) weer sterk te maken.

Door deze manuele spiertesten en de gerichte aanrakingen door de behandelaar wordt de energiedoorstroming en het zelfgenezend vermogen gestimuleerd. Door de specifieke handelingen door de behandelaar, worden de energiebanen vrij gemaakt en kunnen de spierzwakten en energieblokkades opgeheven worden. Het lichaam wordt weer in balans gebracht.

In overleg kan een dergelijke behandeling ook gecombineerd worden met andere therapieën. Dit wordt meestal in een behandelplan uiteengezet en wordt uiteraard in overleg met de cliënt definitief gemaakt.

Wanneer toepassen?
Touch for Health wordt zowel ter genezing als ook preventief toegepast. Het kan werken voor verschillende lichamelijke en psychische problemen. Te denken valt aan:

  • Allergieën
  • Hoofdpijn
  • Angsten
  • Spanning
  • Persoonlijke onzekerheden
  • Stress
  • Rugpijn
  • Voedingstekorten
  • Slapeloosheid
  • Concentratieproblemen

Conclusie

Voor uiteenlopende klachten kan Touch for Health toegepast worden. Touch for Health heeft sinds de introductie aangetoond doeltreffende resultaten te boeken, alleen of in combinatie met andere therapieën. De wetenschappelijke kennis uit het reguliere geneeskundige circuit welke men gebruikt, is gebaseerd op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Een goed voorbeeld hiervan is het immuunsysteem. Door de antistoffen die je na een ziekte aanmaakt, is je lichaam op enig moment in staat zelf schadelijke bacteriën of virussen af te weren. Touch for Health stimuleert met haar therapie ook het zelfregulerend vermogen van het lichaam. Door Touch for Health toe te passen zal je lichaam deze functie weer goed op kunnen pakken.

Daarnaast werkt deze therapie met reguliere spiertesten om te kijken waar eventuele zwakheden zich in het lichaam bevinden. Tijdens de sessie zal de behandelaar je ook vragen bepaalde dingen te doen, om zijn/haar bevindingen te kunnen toetsen. Een voorbeeld is het maken van heel specifieke bewegingen.