Wat is Orthomoleculaire Therapie

Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde in 1986 de term Orthomoleculaire geneeskunde in het tijdschrift Science. De term “Orthos” komt uit het Grieks en betekent: “juist”, “recht” of “gezond”. “Moleculair” staat voor molecuul.

 

Met de term “Orthomoleculair” wordt bedoeld dat er gebruik gemaakt wordt van zogenoemde “optimale” concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Voedingspiramide

Orthomoleculaire geneeskunde streeft ernaar om met voedingsmiddelen zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, zelfs voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Daarom is het belangrijk om naast een gezond voedingsadvies ook suppletie in hoge doseringen te adviseren om een optimale gezondheid te creëren. Voor het samenstellen van een gezond voedingsadvies maak ik gebruik van De Voedingspyramide.